Bevásárló kosár

 x 
Cart empty

 

Történet a bidéről 1. rész

 

Manapság egyre szélesebb körben elterjedt a fürdőszobai berendezések között a bidé. De mi is ez a kagylóra hasonlító, alacsony, egzotikus nevű szerkezet?

A bidé születése a 17-18. századra tehető. A szó etimológiáját a francia szókincsben kell keresnünk, ugyanis a francia eredetű szerkezet a pónik francia nevét kapta, hiszen kezdeti formájában és igénybevételi módjában hasonlított a pónikra.

Vélhetően Christophe Des Rosiers nevéhez köthető a szerkezet, első megjelenése pedig az 1710-es évek elejére tehető. Érdekes módon a ma ismert porcelán bidé megjelenése egészen a 19. századig váratott magára. A szerkezetet az intim testrész tisztántartására alkották meg.

Az első vízzel öblítő bidé szerkezet mégis az angolok nemzetéhez kapcsolódik. Apró érdekesség, hogy még I. Erzsébet királynő is szereltetett fel magának, hiszen igen hasznos szerkezetnek vélte a bidét. A bidét először hálószobában használták inkább, semmint fürdőszobákban, de az angol vízvezeték-fejlesztés hatására idővel átkerült a szerkezet a fürdőszobába.

 

Történet a bidéről 2. rész

 

Egyre gyakrabban találkozhatunk egy alacsony, porcelán, wc-csésze szerű szerkezettel a fürdőszobákban, ami nem más, mint a bidé. De mi is ez pontosan? Nézzünk egy rövid összefoglalót a bidék magyarországi történetéről.

Magyarországon az első, fal mögé épített wc-tartály már 1910-es évek elején megjelent. Ekkoriban a wc még nem csak használati tárgy, de szinte műtárgy is volt, így formavilága gazdag volt és kimunkált. Ugyanez elmondható a bidéről is.

Manapság a bidé készülhet porcelánból, rozsdamentes acélból, de akár műanyagból is. Helyigénye nagyjából másfél négyzetméter, de azoknak a lakásoknak, amelyekben nincs lehetőség ilyenre a szűk méretek miatt, már a wc-csészébe épített bidét is kifejlesztették.

Napjainkban mindenkinek ajánlott használata, hiszen jelentősen csökkenti a toalettpapír használatát, ezenfelül pedig a végbél megbetegedésekben szenvedőknek kifejezetten tanácsolják a bidé használatát.

Éppen most újítja fel fürdőszobáját? Úgy döntött, hogy ideje beszerezni egy bidét? Bidék széles választékáért forduljon hozzánk bizalommal!

Results 1 - 3 of 3

Bidék

Bidet Alföldi Bázis Fehér álló

Sales price: 21135 Ft
Sales price without tax: 16642 Ft
Tax amount: 4493 Ft

Product details

Alföldi Liner Bidé

Sales price: 39970 Ft
Sales price without tax: 31472 Ft
Tax amount: 8498 Ft

Product details

Alföldi Liner fali Bidé

Sales price: 48925 Ft
Sales price without tax: 38524 Ft
Tax amount: 10401 Ft

Product details

Facebook

1084. Budapest, Nagyfuvaros u. 23. Nyitva tartás: H-P : 07.30 – 16.00 Tel./Fax: +36-1-297-5933, +36-1-297-5934

www.orike.hu © 2014. Minden jog fenntartva.